Ung kunstner sætter Magasins ikoniske bygning i fuldt flor
Tekst Cathrine Overvad & Luca Bjørnsten
Alle sanserne vækkes, når Magasin slår dørene op til sin nye sommeroase d. 6. juni. Under solens stråler og saftige smagsindtryk inviterer et af kunstens nye navne til en dialog mellem naturen og moderne teknologi i et 9 meter højt vægmaleri.
Luca Bjørnsten, også kendt under Instagramnavnet @nuggetbrain, er en fremadstormende stjerne på den danske kunstscene. Med en livlig farvepalette og en humoristisk tilgang oversætter Luca Bjørnsten genkendelige hverdagsscenarier til legende malerier, der tydeligt refererer til kunstnerens fascination af filmklipning og gamle computerspil. Mød Luca Bjørnsten her til en snak om samarbejdet med Magasin, der er hans største værk nogensinde, og hvordan det moderne landskab har formet hans æstetik.
“Min inspiration kommer mange steder fra, men særligt fra min research, og det er så også her, jeg kan gå i stå. Det er lidt af et paradoks. Hvis jeg er heldig, finder jeg en løsning ved at gennemgå mit arkiv. Hvis ikke, er det altid interessant at se, hvad andre laver. Jeg bruger meget tid på at kigge på kunst generelt, men en ny idé kan lige så godt opstå ved at gå rundt i et supermarked, en lufthavn, eller på en turistet strandpromenade.”
“Et oppustelig badedyr eller en reklame i et ugeblad kan være lige så inspirerende for mig”
“Som barn var jeg meget fascineret af tegneserier og tegnefilm. Det var helt sikkert der, at det hele startede, og på mange måder er det stadig en stor del af det, jeg gør. Farvernes livlighed, enkelheden og humoren - en vittig leg med "virkeligheden". Det er alt sammen stadig til stede i mine værker i dag.
Igennem teenageårene fik jeg rigtigt øje på den mere traditionelle og kontemporære kunst. Men et oppustelig badedyr eller en reklame i et ugeblad kan være lige så inspirerende for mig.”
“Mit arbejde er en kærlighedserklæring, men det er også en måde for mig at dokumentere det moderne landskab eller i det mindste min tid på denne planet”
“På sin vis er mit arbejde meget traditionelt. Jeg skaber billeder eller skulpturer af landskaber og stillebens, men landskabet omkring os har ændret sig fra de scener, der blev skabt af mange af de klassiske kunstnere. Faktisk ændrer landskabet sig så hurtigt nu, at det er svært at forestille sig, hvordan verden vil se ud i fremtiden. Vil alle tankstationerne langs motorvejene stadig være her om 10 til 20 år?
Jeg har en ægte tiltrækning af alt, hvad jeg portrætterer. Det indebærer altid en kærlighedserklæring, men det er også en måde for mig at dokumentere det moderne landskab eller i det mindste min tid på denne planet. Det handler også om at forsøge at forstå eller isolere den mærkværdighed, der ligger i menneskets natur og den verden, vi har skabt omkring os.”
“De fleste mennesker finder nok ikke en supermarkedshylde med alsidige rengøringsmidler bemærkelsesværdige. Men hvis man kigger længe nok, er der en smuk sammensætning af former og farver, og måske ligger der en udfordring der. Kan jeg oversætte dette til et maleri, som enten jeg eller andre vil finde interessant?”
“I mit arbejde leder jeg efter at finde en symbiose mellem motivet og materialet. Det handler ikke kun om at vælge det rigtige motiv, men også om at finde et sjovt materiale eller teknik til at udtrykke det. Der sker noget særligt, når motivet og udførelsen bliver ét, når de to elementer smelter sammen og forstærker hinanden på en måde, der giver værket en dybere betydning og en større visuel og følelsesmæssig appel."
“Ved at bruge noget så umiddelbart som bobleplast siger det også noget om den tid, vi lever i. Vi er omgivet af masser af emballagematerialer og forbrugsgoder og ved at omforme noget så almindeligt til et kunstværk, skaber det en dialog om vores forhold til disse materialer og deres plads i vores hverdag. Det er fascinerende at tage noget så velkendt og give det nyt liv og mening gennem kunsten.”
“For nylig har jeg især arbejdet med malede og højglanslakerede papmaché-skulpturer, som kan ses på min igangværende soloudstilling “BRAINIAC” hos Albert Contemporary i Odense. For mig er brugen af papmache både nostalgisk og symbolsk. Den nostalgiske følelse vækkes af minderne om legen med lignende materialer fra min egen barndom. Samtidig bringer den højglanslakerede malede overflade af papmache en helt anden æstetisk og konceptuel dimension, idet den får skulpturerne til at ligne plastik.”
“Det er spændende, både fordi jeg aldrig har lavet noget i den størrelse, og fordi det er en ære at skabe et permanent værk på en så ikonisk bygning som Magasin-huset. Der er også en del planlægning, der indgår i sådan et projekt, så jeg ser virkelig frem til at se den nye Summer Garden i sin helhed, og selvfølgelig til det færdige maleri.”
“Mange af de værker, jeg arbejder med, udforsker det, vi oplever gennem skærmen, såsom TV'et, computeren og kameraet. En serie af malerier, der er udsprunget af dette arbejde, fokuserer særligt på de lidt mærkværdige undertekster fra TV'et, især beskrivelser af lydeffekter og stemninger. De her undertekster har ofte en komisk eller robotagtig karakter, som måske ikke umiddelbart falder os ind, men som får en interessant effekt, når de fremhæves og synliggøres.”
“Sætningen "Joyful Music Continues" i maleriet på Magasins terrasse fungerer som undertekst på et baggrundsbillede af et forstørret bed af farverige blomster. Kombinationen af TV-referencerne og blomstermotivet skaber en interessant dynamik mellem det virtuelle univers og naturen. En visuel fortælling, der inviterer betragteren til at dykke ned i en verden af både æstetik og fantasi, der er vævet sammen med referencer til den moderne teknologis indflydelse på vores oplevelse af verden. Er det en film, vi ser på væggen, eller er det os som beskuer, underteksten refererer til?”
Født i 1986 i København
Uddannet billedkunstner i 2011 fra Gerrit Rietveld Akademiet i Holland
Aktuel med soloudstilling “BRAINIAC” hos Albert Contemporary i Odense samt vægmaleriet i Magasin Kgs. Nytorv, 2. sal
Under Instagram-profilen @nuggetbrain deler Luca udvalgte værker