Tilbage til journal
Livsstil

Juletræets historie i Magasin

Tekst Missu Schneidermann

I generationer har juletræet spillet en afgørende rolle i Magasins årlige julefejringer. I det følgende hylder vi julens sande helt i al sin pragt og i alle dens former. Få fortællingen om juletræets rejse i Magasin gennem historien.

Julen i Magasin har altid været en magisk tid på året med sin fortryllelse. Siden 1880'erne har afsløringen af de årlige juleudsmykninger været en populær og forventningsfuld begivenhed, der tiltrak en stor skare af ivrige shoppere til Kongens Nytorv.

Begivenheden var engang så storslået, at de lokale aviser sendte journalister ud for at fange essensen af byens juleudsmykninger for offentligheden; de tilbød en professionel vurdering af, hvilke butikker der havde overgået sig selv i jagten på at bringe julemagi til byen.

Tro mod traditionen kunne man hvert år opleve en et tydeligt tema i udsmykningerne. I 1880'erne og 90'erne hentede Magasin ofte inspiration fra Asien, med udsmykninger på kirsebærgrene og japanske træer. Eksotiske og utilgængelige for de fleste bragte disse en snert af den større verden til Kongens Nytorv.

Orientalsk juletema i Magasin i 1887



Ved begyndelsen af det 20. århundrede introducerede Magasin sit nu ikoniske juletræ - det friskklippede grantræ. I dag står det som en integreret del af julen i de fleste hjem, men på den tid var det et sjældent syn i Danmark. Traditionen stammer fra Tyskland, hvor håndværksgilder i 1400- og 1500-tallet afholdt festlige julefejringer, dekorerede store grantræer i deres gildehaller i julesæsonen. Disse træer blev stående indtil Helligtrekongersdag, hvor medlemmernes børn kunne kræve de små gaver, der hang fra grenene.

Det første danske juletræ gjorde sin debut i 1808, da grevinde Wilhelmine Holstein præsenterede et udsmykket træ til sin datter på Holsteinsborg-godset. Et par år senere, i 1811, så København sit første juletræ oplyst med stearinlys, præsenteret af den unge ph.d. Martin Lehmann hjemme i Ny Kongensgade. Lehmann, søn af en præst fra Holsten, bragte traditionen fra sit barndomshjem, og nyheden om dette nye syn spredte sig hurtigt i hele byen.

Københavnerne samledes for at få et glimt af det ekstraordinære syn hos familien Lehmann, hvor Martin, hans kone Frederikke og deres unge søn Orla boede. Interessant nok voksede Orla op og blev en fremtrædende politiker som en af hovedpersonerne i den liberale opposition mod enevælden.

Det oplyste juletræ undgik ikke opmærksomheden fra Københavns borgerskab, og i 1813 omfavnede den berømte digter Adam Oehlenschlägers familie deres første juletræ. Han skrev et digt, der fangede hans unge datters Lotte's ærefrygt ved synet:

I juletid, lige så vintergrønt som det er,
Stod det lille grantræ smukt foran Lotte,
Og symboliserede det hellige barnlige skønhed,
Med lette gyldne blade og sølverfrugter.

Indtil 1. Verdenskrig forblev juletræet en luksus nydt af de få og de velhavende. Magasins allerførste juletræ var "et højt fyrretræ smykket med lys og stolt udstillet i hovedhallen. Herefter blev juletræet den ultimative symbol på højtiden - en forløber, der annoncerede, at julen var på vej," forklarer Britta Smits, historiker og leder af Magasin du Nords Museum. Juletræet hos Magasin har antaget forskellige former gennem årene: "Det er altid til stede," siger hun, "men sjældent det samme, da det er blevet tilpasset til at passe til hvert års unikke tema. Disse temaer fremkalder en vis eventyrlig kvalitet og giver os alle noget at drømme om."

Jul i Magasin i 1955



I slutningen af det 19. århundrede hentede temaerne ofte inspiration fra Fjernøsten, mens det i 1891 var "Det Magiske Slot". I 1925 markerede en hyldest til H.C. Andersen 50-årsdagen for hans død i 1875 og præsenterede et traditionelt udsmykket træ, der mindede om det i hans eventyr "Grantræet", som senere blev temaet i 1978. "I 1940 var juletemaet "Musikbog"," afslører Smits, "Udsmykningsværkstedet skabte et kæmpe juletræ af papirklip - et vidnesbyrd om den utrolige kreativitet og håndværkskunst, ikke at nævne de utallige timer, der er dedikeret til at fremkalde julemagi inden for vores vægge."

Fra gulv til loft-juletræ i papirklip i Magasin i 1938-1940



En ny tradition begyndte i 1940'erne, hvor træer med lyskæder blev hængt på Magasins facade på Kongens Nytorv, og et gigantisk oplyst træ blev placeret udenfor på Magasin Torv, den lille plads på Bremerholm.



1940'erne indførte en ny tradition, da Magasin prydede sin facade på Kongens Nytorv med træer pyntet med lyskæder, ledsaget af et højt træ på Magasin Torv, den lille plads på Bremerholm. Og ikke bare et hvilket som helst træ opnåede den eftertragtede position i Magasins juleudsmykning, som Smits for nylig opdagede, da hun fandt en gammel båndoptagelse med en gartner, der havde viet over fire årtier til Magasin.



"På båndet beskriver gartneren, hvordan han og en kollega hver december ville rejse til en juletræsplantage nær Næstved, cirka en times kørsel fra København," fortæller Smits. "De ville gå en tur med skovfogeden og udvælge 22 seks-meter høje træer og et imponerende 12-meter højt træ, altid af den livlige røde gran-sort. Efter at have markeret disse træer til særlig pleje af skovfogeden det kommende år, ville de dele en festlig frokost med ham."

Juletræsfældning i 1955



I år fejrer vi den vedvarende tradition med juletræet og sætter fokus på dets tidløse varme, stråleglans og løftet om en glædelig festlig sæson.

Besøg Magasin du Nord Museum

I Magasin du Nord Museum kan du lige nu opleve udstillingen ’Jul i Magasin’. Bliv klogere på, hvordan julen er blevet fejret i stormagasinet gennem årene.

Julen i Magasin er for mange forbundet med faste traditioner. Hvad enten det er en tur forbi de pyntede vinduer, en hyggestund med kataloget, eller indkøb af gaverne, så har de fleste danskere minder om julen i Magasin. Nogle husker måske deres første møde med Magasins julemand, andre har en helt særlig juleudstilling klar i hukommelsen.

Gratis entré. Udstillingen kan ses fra den 9. november-23. december.

Åbningstider: Torsdag-fredag kl. 13-17 og Lørdag-søndag kl. 11-15

Magasin du Nord Museum
Vingårdstræde 6
1070 København K

LÆS OGSÅ
Livsstil
Magasin åbner sit første julemarked i hjertet af København
Livsstil - Opskrift
Opskrift: En forfriskende Christmas Spritz
Loading... >