Goodie-pris gælder Goodie-medlemmer med 1-3 stjerner
Fastelavnsboller med appelsin og chokolademousse
Opskrift af Cathrine Brandt
Det er endelig blevet den tid på året, hvor farverige fastelavnsboller fylder hylderne hos landets bagere og konditorier. De små, lækre boller med cremet fyld kommer i dag i et væld af varianter, men du har sikkert ikke smagt en særlig overdådig en af slagsen, “Choux au Craquelin”. Cathrine Brandt står bag den luksuriøse fastelavnsbolle på vandbakkelse, som er fyldt med appelsin og chokolademousse, og som du her kan give dig i kast med.
Cathrine Brandt er selvudnævnt surdejsnørd, og så er hun forfatter til en række imponerende opskrifter med bagværk, som hun deler flittigt på sin blog og Instagram-profil @cathrinebrandtdk. Er du en rigtig foodie, men endnu ikke stødt på Cathrines appetitvækkende opskrifter, anbefaler vi, at du besøger hendes opskriftsuniverser. Men en advarsel er på sin plads; lækkersulten vil straks melde sig!
Chokolademousse:
- 5 dl fløde
- 190 g chokolade
Vandbakkelse:
- 60 g vand
- 1 tsk. sukker
- 50 g smør
- 60 g hvedemel
- 2 æg
Kiks:
- 50 g koldt smør
- 50 g sukker
- 50 g kagemel
Derudover
- Appelsinmarmelade
- Flormelis + revet appelsinskal til pynt (kan udelades)
- Udstikker 5 cm
- 2 sprøjteposer + rund tyl 18 mm og stjernetyl 16 mm
Først laves chokolademoussen, så den kan nå at køle af. Moussen kan også med fordel forberedes aftenen før. Derefter kiksedejen og efterfølgende vandbakkelsen.
Kom fløde i en gryde og kog det op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og tilsæt chokoladen. Bruger du ikke callets/chokoladeknapper, så skal chokoladen hakkes først. Rør til du har en ensartet chokoladefløde. Hæld den flydende mousse i et fladt fad. Dæk med husholdningsfilm direkte oven på moussen. Stil din chokolademousse på køl i mindst 2 timer til den er helt gennemkold.
Kom smør, sukker og mel i en foodprocessor/minihakker og blend til en samlet masse. Du kan også arbejde dejen sammen i hånden. Rul kiksedejen ud mellem to stykker bagepapir - cirka 3 mm tyk. Lad det køle 30 minutter i køleskabet inden, at dejen stikkes ud til cirkler på 5 cm i diameter.
Kom vand, smør og sukker i en gryde og smelt det sammen - lad det varme op til lige under kogepunktet. Tilsæt alt melet på én gang og rør det godt sammen, så dejen ikke klumper. Dejen skal blive blank og glat. Lad den bage af i gryden under kraftig omrøring i et par minutter. Lad dejen køle af i gryden til lillefingervarmt. Tilsæt ét æg af gangen, mens der piskes med en håndmixer. Først vil det ligne, at dejen skiller - fortsæt med at røre ved lav hastighed. Tilsæt det sidste æg og pisk til dejen samler sig og bliver glat og skinnende. OBS! Hvis dine æg er små, så kan det ske, at dejen skal bruge et halvt æg mere før, den samler sig og bliver glat. Kom dejen i en sprøjtepose med rund tyl.
Tænd ovnen på 225 g varmluft. Sprøjt dejen ud på et stykke bagepapir. Det er vigtigt, at dine vandbakkelser er lige store, så de skal have samme bagetid. Det kan være en hjælp at tegne cirkler på sit bagepapir med sin udstikkerform - husk at vende bagepapiret om, så tegnestregerne ikke smitter af på bagværket. Sprøjt vandbakkelsesdejen ud og læg kiksedej på toppen.
Kom vandbakkelserne i ovnen og skru straks temperaturen ned på 200 grader. Bag dine vandbakkelser i cirka 20 minutter til godt gyldne. Hvis det er nødvendigt, kan der skrues ned til 180 grader i de sidste 5 minutter af afbagningen. Det er vigtigt, at de bages godt af, da de ellers vil flade sammen, når de tages ud af ovnen. Husk! Åben ikke ovnen undervejs i bagningen, da du så risikerer, at dine vandbakkelser falder sammen.
Lad vandbakkelserne køle af på en rist. Tag den helt afkølede mousse ud fra køl. Kom den i en skål og pisk den op med en håndmixer. Pisk til moussen er fast nok til, at der trækkes spor fra håndmixeren - undgå at piske for meget, da moussen så vil skille. Kom chokolademoussen i en sprøjtepose med stjernetyl.
Skær dine choux au craquelin over, kom en skefuld appelsinmarmelade i midten og sprøjt en ring af chokolademousse. Læg låget på, drys med flormelis og revet appelsinskal. Server og nyd.
*Tip: Der vil være lidt kiksedej i overskud. Det kan du klemme sammen med lidt hakket chokolade, rulle til en pølse, fryse og herefter skære ud til småkager ala dem her. De kan bages efter, du har taget dine vandbakkelser ud af ovnen. De vil flyde ud under bagning og blive dejligt sprøde.
Mel er ikke bare mel. Mel er en råvarer, der kan så mange forskellige ting. Både smagsmæssigt og bageteknisk. I denne opskrift på fastelavnsboller bruger jeg to forskellige slags hvedemel. En økologisk hvedemel til vandbakkelsesdejen, der giver mig en silkeblød og luftig vandbakkelsesdej. Hvedemelet har en god bageegenskab og et proteinindhold, der sikrer luftighed og lethed i dejen. Til kiksedejen bruger jeg en kagemel. Kagemelet er også en hvedemel, men denne har et lavere glutenprotein-indhold. Det lave glutenprotein-indhold sikrer, at kiksedejen ikke udvikler en stærk glutenstruktur, når dejen røres sammen - det ville give kiks, der er seje i konsistensen fremfor sprøde.